محیط طبیعی جنگلها و مراتع همیشه در معرض آسیبهای جدی و تخریب قرار دارند. به طور کلی هرگونه تغییرات مضر و قابل اندازهگیری در کیفیت فیزیکی، شیمیایی، یا توان زیستی منابع طبیعی که موجب از دست رفتن یا کاهش کمی و کیفی خدمات منابع طبیعی مانند کارکردهای فیزیکی و بیولوژیکی آنها گردد، اصطلاحا تخریب یا آسیب به منابع طبیعی نامیده میشود.
امروزه آتش سوزیها جز فراگیرترین عوامل تخریب کننده اکوسیستمهای طبیعی به شمار میروند و آثار و پیامدهای زیاد و گاهی جبران ناپذیری در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی به دنبال دارند.
روند آتش سوزیها طی ۲۰سال گذشته نشان داده است که به طور متوسط سالانه بیش از هزار فقره آتش سوزی در مراتع و جنگلها رخ میدهد. از بین رفتن حیات وحش، کاهش تنوع زیستی گیاهی وجانوری، آلودگی هوا، گرم شدن کره زمین،تشدید فرسایش خاک، بیابان زایی و … از جمله پیامدهای آتش سوزی به شمار میروند.
از دیگر پیامدهای منفی آتش سوزی درمراتع وجنگلها به خطر افتادن معیشت جوامع محلی است که معاش آنها وابسته به وجود مراتع و جنگلها و کشاورزی میباشد.
با توجه به گرمای فصل تابستان احتمال وقوع آتشسوزی دور از انتظار نیست. از آنجا که وسعت زیادی از شرکت ذوب آهن بیستون به فضای سبز اختصاص دارد، شاخکهای خشک و پوشش گیاهی متراکم خشک نیز در بین درختان مجموعه وجود دارند که که مستعد گسترش آتش میباشند.
این مسئله از آن جهت حائز اهمیت است که فضای سبز شرکت به طور عمده به صورت درختان چندساله با تاج پوشش متراکم و درختچهها میباشد، علاوه بر این شرکت ذوب آهن بیستون در دامنه کوهها و در امتداد مراتع و منابع طبیعی قرار گرفته است که این عوامل باعث شده فضای سبز شرکت ذوب آهن بیستون زیستگاه و محل عبور بسیاری از گونههای حیات وحش از جمله:روباه، لاکپشت،آگاما،مار،سهره و… میباشد. حضور این جانوران در چرخههای زیستی نقش بسیار مهمی داشته و از اجزای مهم زنجیرههای غذایی محسوب میشوند و نیز از ارزش بوم شناختی بالایی برخوردارند.
اهمیت گونههای جانوری به عنوان بخشی از زنجیره غذایی بسیار برجسته است و به طور مستقیم و غیرمستقیم با انسان در ارتباط میباشند. مطالعات نشان دادهاند که تخریب زیستگاه اولین عامل نابودی و انقراض حیوانات وجانوران در اکوسیستمها بوده است.
این گونهها به علت حساسیت ویژه خود و تخریب زیستگاهشان بیش از پیش آسیبپذیر هستند، حفاظت از زیستگاه آنها و جلوگیری از نابودی زیستگاه آنها از اقدامات محیط زیستی بسیار مهم و ضروری میباشد.
شرکت ذوب آهن بیستون به منظور کنترل و مدیریت پیشگیرانه آتشسوزی در مراتع جهت حفاظت از زیستگاه و کریدورهای ارتباطی گونههای جانوری علاوه بر انجام اقدامات آموزشی، فرهنگسازی و افزایش آگاهیهای عمومی و بروز رسانی تجهیزات اطفای حریق، نقاط تاثیرگذار در ایجاد و گسترش آتش را شناسایی نموده و با ایجاد خط آتشبُر اقدام به حذف آن نموده است.
خط آتشبرُ نوارهایی عاری از پوشش گیاهی هستند که در هنگام آتشسوزیها از پیشروی آتش جلوگیری کرده ومانع از سرایت آن به مراتع و زمینهایکشاورزی اطراف مجموعه میگردد.
آتشبرُها به صورت مکانیکی ایجاد شده و با توجه به پهنایی که دارند مانع از گسترش آتش به محیط اطراف گشته و توان مقابله با آتش را افزایش میدهد.
خط آتشبُر اقدامی ارزنده جهت حفاظت از کریدورها و راههای گذر گونههای جانوری حیات وحش که به دلیل آتش سوزی ممکن است این راههای ارتباطی قطع شود و همچنین جلوگیری از گسترش وپراکنش آتش در زیستگاه گونههای جانوری و حفاظت از گونههای گیاهی میباشد.