حفاظت از محیط زیست نقش بسیار مهمی در رفاه جامعه جهانی، سلامت انسان ها و توسعه اقتصادی پایدار دارد. یکی از راه های دستیابی به توسعه پایدار در زمینه های مختلف، تمرکز صنایع از جمله صنعت ذوب آهن بر استفاده بهینه از منابع طبیعی و جلوگیری از ایجاد آلودگی ها است که موجبت حفظ سلامت انسان ها و افزایش رفاه جامعه می شود. شرکت ذوب آهن بیستون نیز طی چندین سال فعالیت گسترده و مداوم خود به طور مستمر به حفظ محیط زیست و هزینه های توسعه پایدار توجه ویژه ای داشته است.
افزایش آلاینده های محیط زیستی و مصرفانرژی در فرایند مذاب، منجر به توسعه روشی جدیدی به نام احیای مستقیم(DRI)شده که محصول آن آهن اسفنجی نامیده می شود. در این روش آهن اسفنجی از احیای مستقیم سنگ آهن به دست آمده و طی عملیات احیا بدون نیاز به ذوب سنگ آهن، اکسیژن آن حذف میشود. گندله سنگ آهن با عیار 67%، احیا شده و گندله متخلخل تشکیل می شود. این محصول پس از احیا و ذوب، در فرآیند ریخته گری به محصولات مورد نیاز تبدیل می شود.
با توجه به افزایش تقاضای جهانی برای فولاد، تأمین مواد اولیه و بار آهنی همواره نیاز صنایع ذوب بوده و تولید و مصرف آهن اسفنجی نقش مهمی در این زمینه ایفا می کند.
در صنعت ذوب ضایعات آهن که به آنها قراضه نیز گفته می شود، به دلیل انتشار آلودگی بالا دارای ملاحظات مصرفی می باشند. جایگزینی آهن اسفنجی به جای قراضه که درصد عناصر آلاینده از قبیل گوگرد و فسفر در آن میزان کمتری می باشد منجر به کاهش غلظت این عناصر در غبارهای تولیدی و بهبود فرایند ذوب سازی با آلودگی هوای کمتری می شود. همچنین، میزان عناصر مزاحم و ناخالصی های موجود در محصول نهایی مانند مس، تنگستن، قلع، کروم، سرب و روی بسیار کمتر خواهد بود. بنابراین، استفاده از آهن اسفنجی نسبت به قراضه در صنعت ذوب، تاثیرات مخرب کمتری بر روی محیط زیست و هوا دارد.
در همین راستا شرکت ذوب آهن بیستون با افزایش ظرفیت استفاده از آهن اسفنجی به حدود 93% به جای استفاده از قراضه گامی موثردر جهت کاهش آلاینده های هوا برداشته است تا در کنار توسعه صنعت ذوب، به مسئولیت اجتماعی خود در حفظ محیط زیست برای نسل های آیندگان عمل کند.