مصاحبه مهندس جهانبخش شکری با هفته نامه نقد حال

کوويد19 نامي است که اگر آن را 6 ماه پيش به زبان مي‌آوردي براي هيچ‌کس معنا و مفهوم و تصور خاصي ايجاد نمي‌کرد‌. ولي حالا کسي در جهان نيست که نام‌اش را نداند. کوويد 19 بيماري است که در کمتر از 6 ماه تمام کشورها را درنورديده و تبديل به يک پاندومي شده است. عامل به‌وجود آورنده‌اش ويروسي به نام کروناست که علايمي شبيه به آنفولانزا را ايجاد مي‌کند. بسيار واگيرداراست و تا‌کنون نزديک به سه ميليون انسان را مبتلا کرده است‌. تمام کشورها را از فارغ از نژاد و زبان و حتي‌ ميزان توسعه‌يافتگي درگير خود کرده است. به گفته بانک جهاني اقتصاد دنيا متاثر از کرونا متحمل هزاران ميليارد دلار ضرر شده است. هر کشوري به فراخور توان‌، تمکن و سياست‌هاي مالي و اقتصادي‌اش به حمايت از توليدكنندگان و صنايع زيان‌ديده خود پرداخته است. طبق آمارهاي سازمان جهاني بهداشت ايران از لحاظ شيوع در بين 10 کشور اول و در ميزان تلفات انساني در جايگاه ششم جهان قرار دارد. بالطبع اقتصاد ايران آن هم اقتصادي که گرفتار بي‌سابقه‌ترين تحريم‌هاي ظالمانه آمريکاست بسيار در تنگنا قرار دارد‌. موضوع توقف کار کارخانه‌ها و صنايع توليدي و اصناف‌، تورم و ميزان آمار بيکاري عوامل مهمي است که علاوه بر خطر روزافزون کرونا جامعه ايران را تهديد مي‌کند. ‌حالا اين شرايط براي استاني مانند کرمانشاه كه بيشترين سهم بيکاري در کشور را داراست تعطيلي صنايع و صنوف، فشاري مضاعف را بر پيکر نحيف اقتصاد استان وارد کرده است. بنا بر ضرورت موضوع، مصاحبه‌اي با مهندس جهانبخش شکري از صنعتگران پيشرو استان توسط روزنامه نقدحال ترتيب داده شده است که در ذيل مشروح اين مصاحبه آمده است. ‌مهندس ‌شکري از فعالان بزرگ صنعتي در استان کرمانشاه است که عمده‌ي فعاليت‌اش در صنعت فولاد متمرکز است. در بحران‌هاي مختلف براي استان مانند زلزله و سيل هميشه جزو اولين خيرين بوده و يکي مهم‌ترين حاميان ورزش استان هم محسوب مي‌شود.‌

***‌ اولين سوال را با جهش توليد که توسط رهبر انقلاب شعار سال معرفي شده آغاز مي‌کنيم. چگونه اين شعار محقق مي‌شود؟

جهش توليد لازمه‌اش اين است که حتما سياست‌گذاري بانک مرکزي به شکلي باشد که تسهيلات بانکي براي بنگاه‌هاي اقتصادي تک‌رقمي بشود تا بتوانند به سمت جهش در توليد حرکت کنند. بخشي از سهم کارفرما و کارگر را در تامين اجتماعي دولت به‌صورت يارانه‌اي بپردازد‌. در روند صادارات در حوزه گمرکي تسريع شود و خيلي از تشريفات دست ‌و ‌پا‌گير و کاغذبازي‌ها حذف شود تا صنعتگران بتوانند در تحقق شعار سال موفق باشند‌. يکي از معضلات بزرگ در راه توليد تصميمات يک‌شبه است که برخي وزارت‌خانه‌ها مي‌گيرند‌. يادم هست در دولت نهم تصميم گرفته شد که جهت تنظیم بازار صادرات ممنوع شود که همين باعث شد 45 روز صادرات انجام نگردد تمام زحماتي که صنعتگران و تجار براي به‌دست آوردن بازارهاي جهاني و منطقه‌اي کشيده بودند از دست برود چرا که چيني‌ها‌، ترک‌ها‌، اوکرايني‌ها و… منتظر‌ ما نخواهند ماند. متاسفانه چنين تصميم‌گيري‌هايي غير کارشناسي هستند و باز‌هم جاي تاسف که در تصميم‌گيري‌هاي اين‌چنيني از بخش خصوصي و انجمن های تخصصی که بر موضوع اشرافيت دارند نظرخواهي نمي‌کنند.

مصاحبه مهندس جهانبخش شکری با هفته نامه نقد حال

****کرونا چه تاثيري بر اقتصاد ما گذاشته است؟

اگر توجه کنيد جامعه در يک رکود کرونايي فرو رفته است و بسياري از بخش‌هاي اقتصاد تعطيل شده است‌. چه از اصناف و چه از توليدکنندگان و تجار‌. يعني به بيان ساده‌تر چرخه توليد و توزيع تعطيل شده است. صنعتگري که نتواند محصول خود را در چرخه توزيع به فروش برساند قطعا از توليد بازخواهد ايستاد.

***آيا دولت تا اين لحظه اقدامي براي سرپا ماندن بخش توليد و صنعت انجام داده است؟

خير‌! به هيچ‌وجه! در اخبار گفته مي‌شود که دولت براي اين بخش رقم قابل ملاحظه‌اي را اختصاص داده است‌. اما هنوز عملی نشده است بلکه شرايط ‌براي صنعتگران سخت‌تر شده است. در اين شرايط کرونايي همه با هر چه در توان دارند به ميدان آمده‌اند تا به جامعه کمک کنند که صنعتگران هم از اين قضيه مستثني نيستند اين يک وظيفه انساني است که هر کس تا هر چه و هر ميزان که مي‌تواند به ميدان بيايد. اما سوال من اينجاست که آيا دولت هم به کمک صنعتگران خواهد آمد. مثلا آيا وام بخش صنعت را که در توقف توليد است، امهال کرده است؟! حق بيمه کارگران بخش صنعت را تقبل کرده است؟! حقوق بيکاري براي تمام کارگران بيکار شده تخصيص داده و پرداخت کرده است؟! خير‌! اين کاري‌ست که ساير کشورها براي حمايت از صنعت انجام داده‌اند. مثلا کشورهاي اروپايي 80 درصد تعهد صنايع به کارگران را تقبل کرده‌اند تا صنعت اين کشورها در بحران سر پا بماند! اما متاسفانه براي ما شرايط سخت‌تر هم شده است. در سيستم بانکي اگر يک ماه اقساط وام پرداخت نشود مشمول جرايم معوق و جريمه بر وام افزوده مي‌شود.

****چه پيشنهادي براي اين شرايط داريد؟

همانطور که گفتم با توجه به رکود کرونايي بايد دولت بايد به بخش صنعتي و توليد کمک کند تا واحد توليدي سرپا بماند. در بخش‌هاي مختلف شامل ماليات، وام‌ها، تامين اجتماعي، عوارض و… بايد فرصتي براي بخش صنعت ايجاد شود تا با عادي‌شدن شرايط صنعتگر بتواند تعهداتش را انجام دهد. اگر توليد‌کننده فرصت و فرجه نداشته باشد اين پرداخت‌ها را بايد از کجا انجام دهد؟‌! صنعتگر وام گرفته با سود 18 درصد با اين وضعيت طبيعتا اقساط به تعويق خواهد افتاد و اين معوقه مشمول 6 درصد جريمه مي‌شود. اين رکود دو ماه است که در جريان است با معوقه بعدي 6 درصد بر مبلغ جريمه افزوده مي‌شود که در آخر جمع سود و جرايم وام 18 درصد را به بالاي 40 درصد تبديل مي‌کند. حالا و در همين شرايط کشور روسيه به صنعتگران‌اش وام با سود صفر درصد و بلاعوض مي‌دهد تا صنعت‌اش زمين‌گير نشود. اين نکته را فراموش نکنيم که صنعت هر استان براي مردم آن استان است‌. مثلا کارخانه قند بيستون الان 80 سال است که براي مردم استان توليد مي‌کند آيا اسمي از مالک‌اش مرحوم مهندس خان‌احمد زنگنه هست‌؟ اگر با اين ديدگاه به صنعت نگاه شود حمايت از صنعت يعني حفظ سرمايه‌هاي آن منطقه‌ براي كشور و مردم که باید ملی فکر کرد!

*** جناب مهندس شکري اگر وضع به همين روال پيش برود و دولت کار خاصي براي صنعت انجام ندهد چه مدت ديگر صنعت ما مي‌تواند دوام بياورد؟

نهايتا دو ماه! ‌خيلي روشن است وقتي نمي‌توانم بفروشم چگونه مي‌توانم مواد اوليه تهيه کنم تا محصول توليد کنم.

***گروه صنعتي شکري در بحران‌ها هميشه کنار مردم بوده و اين هميشه به‌ياد مردم مانده است. در اين بحران چه اقداماتي انجام داده‌ايد؟

اعضا خانه صنعت متعهد شديم که 500 ميليون تومان به اقشار ضعيف و صدمه‌ديده از اين بحران کمک کنيم و این مبلغ را در اختیار نهادهای خیریه بگذاریم که بعد از شناسايي اين افراد کمک‌ها پرداخت شود‌.

***در همه جاي دنيا اين کمک‌ها به‌جاي ماليات محاسبه مي‌شود آيا براي شما هم اين‌چنين است؟

گفته شده اگر اين چنين هزينه‌هاي را انجام دهيد اداره دارايي ماليات اين هزينه‌ها را از شما نمي‌گيرد که البته به اين حرف هم عمل نکردند. مثلا در سال گذشته ما کمک هایی برای ورزش انجام داده ایم و مالیات آن را از ما اخذ نمودند.

***آيا همه در بحران کرونا متضرر شدند؟

خير!

***مي‌شود بيشتر توضيح دهيد؟

کساني سود کرده‌اند که اختلاس نموده و در این شرایط کسی از آنها بازخواست نخواهد کرد و در جریان خصوصی سازی اموال بیت المال به حراج رفته است و بهتر این بود تمام شرکتهای دولتی را که قصد واگذاری داشتند در هر استان به شرکت های سهامی عام و به مردم واگذار می نمودند مثال مانند شرکت پتروشیمی کرمانشاه که اکنون فعالیت دارد و سهامی عام و سهام داران آن عامه مردم هستند.

نوشته های مرتبط:

عضویت در خبرنامه

دریافت آخرین اخبار از شرکت ذوب آهن بیستون

اسکرول به بالا

طراحی و انتشار : روابط عمومی ذوب آهن بیستون